UWV wil basisartsen inzetten vanwege achterstand herbeoordelingen

Dinsdag 24 mei 2016

Afgelopen zondag meldde Trouw dat UWV net afgestudeerde basisartsen wil inzetten bij de herbeoordeling van arbeidsongeschikten. Doel van deze maatregel is om de grote achterstand in de herbeoordelingen weg te werken. Novag, de vakbond van verzekeringsartsen, beschrijft het voorstel als ‘ontoelaatbaar en onaanvaardbaar’.

De nieuwe artsen volgen momenteel een speciale, versnelde opleiding. Hierdoor kunnen zij vanaf 1 juni 2016 starten met het uitvoeren van herbeoordelingen. Middels deze maatregel dient UWV de achterstand, van circa 10.000 herbeoordelingen, in te kunnen lopen.

Volgens Novag zijn de beginnende artsen onvoldoende opgeleid en niet bekwaam of bevoegd genoeg om de herbeoordelingen uit te kunnen voeren. Ook NVVG, de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde, is niet blij met de aanpak en stelt dat herbeoordelingen complexe opdrachten zijn die hoge kwaliteit en vaardigheden eisen van de verzekeringsartsen.

UWV-bestuurder Fred Paling geeft aan dat de oplossing prima kan. Hij verklaart de bezwaren van UWV-artsen als jarenlange onvrede over de arbeidsvoorwaarden.

Naar verwachting gaat SP-Kamerlid Paul Ulenbelt Kamervragen stellen aan minister Asscher. De minister komt waarschijnlijk deze week met een brief waarin zijn oplossingen naar voren komen om de grote achterstanden bij UWV weg te werken.  


Terug naar overzicht