Slechts 1.500 extra mensen met een arbeidsbeperking aan het werk

Vrijdag 22 juli 2016

Vorige week verschenen meerdere berichten in de media omtrent het behalen van de tussentijdse doelstelling van de Banenafspraak. De sector overheid en de sector markt zouden al 21.000 banen hebben gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Helaas blijkt het hier niet om 21.000 nieuwe banen te gaan, maar 1.500 banen aldus Jan-Jaap de Haan, directeur van Cedris, de vereniging voor sociale werkgelegenheid en arbeidsparticipatie.

Eerdere kanttekeningen
Staatssecretaris Klijnsma had in haar brief van 13 juli al enkele kanttekeningen gemaakt. Zo ging de één-meting aan de hand van het aantal uren (25,5 uur = 1 FTE). Dit betekent dat wanneer één werknemer meer dan 25,5 uur werkt, de overige uren (samen met die van anderen) worden opgeteld tot een volledige baan. Daarnaast zijn er ook banen ingenomen door mensen van een sociale werkplaats. Het ministerie zou hierdoor niet precies weten hoeveel ‘nieuwe’ mensen aan een baan zijn geholpen.

Daadwerkelijk gerealiseerde aantal banen
Naar schatting van Cedris zijn meer dan de helft van deze ‘nieuwe banen’ ingevuld door mensen die eerder bij een sociale werkplaats werkten. Een ander gedeelte komt door een stijging in het aantal uren dat mensen zijn gaan werken. Hierdoor komt Cedris uit op ongeveer 1.500 nieuwe banen voor mensen met een arbeidsbeperking.  

60% nog steeds geen werk
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam maandag ook met minder positieve cijfers. Bijna 60% van de mensen met een arbeidsbeperking zouden nog geen betaald werk hebben. Het CBS heeft ‘arbeidsbeperking’ hier wel breder gedefinieerd. Ook mensen met astma, een ontbrekend lichaamsdeel en chronisch zieken worden hier in meegenomen.

Bron: Trouw

Terug naar overzicht