Overheid mist zelf mogelijk doelstelling banenafspraak

Donderdag 25 februari 2016

Het FD meldde woensdag dat het zeer waarschijnlijk is dat de overheid dit jaar zelf de tussentijdse doelstelling van de banenafspraak niet haalt. Dit omdat een aantal overheidswerkgevers de afspraak te laag op hun prioriteitenlijstje zouden hebben staan.

Volgens de Wet banenafspraak dienen er in 2015 3.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten te zijn gerealiseerd door overheidswerkgevers. Uit de rapportage van banenambassadeur Hans Spigt blijkt dat de overheid momenteel zelf achterloopt op het bedrijfsleven.

Veel werkgevers in de publieke sector zouden te druk zijn met reorganisaties en het verwerken van eerdere bezuinigen. Een ander terugkerend probleem zou zijn dat het creëren van banen voor gehandicapten verdringing van bestaande werknemers met zich meebrengt.

Voornamelijk het basisonderwijs en de ministeries van Financiën en Veiligheid & Justitie zouden achterlopen op de doelstelling. De provincies zouden daarentegen hun doelstellingen al hebben gehaald en ook de gemeenten zijn goed op weg om de doelstelling te behalen. De politie komt naar verwachting pas in 2017 toe aan het realiseren van nieuwe banen voor arbeidsbeperkten. 

Momenteel geeft het ministerie van Sociale Zaken aan nog geen definitieve conclusies te trekken. Ze wachten het definitieve aantal banen af welke later dit jaar bekend wordt gemaakt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent de banenafspraak? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.


Terug naar overzicht