Oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt

Maandag 2 mei 2016

Uit een recente enquête van KNO-NCRV programma de Monitor en brancheorganisatie OVAL blijkt dat de Participatiewet leidt tot oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt tussen personen met een handicap.

Personen uit de doelgroep worden geregistreerd in het doelgroepregister. Niet alle personen met een beperking komen in aanmerking voor het register. Alleen de ‘zwaarste gevallen’ komen hiervoor in aanmerking.

De enquête werd gehouden onder 100 re-integratiebedrijven. 62% gaf aan dat mensen met een beperking, die niet in het register staan, tegenwoordig moeilijker aan een baan komen dan mensen die wel in het register zijn opgenomen. Ook gaf 15% van de ondervraagden aan dat ze eens hebben meegemaakt dat iemand (die niet in het register stond) werd ontslagen, zodat de werkgever iemand kon aannemen die wel in het register is opgenomen.  

Het College voor de Rechten van de Mens liet zondag in de uitzending weten dat de verdringing op de arbeidsmarkt in strijd is met het gehandicapten verdrag van de Verenigde Naties. Zij vinden dat de wet aangepast moet worden als de verdringing op grote schaal voorkomt. 

Bron: Nu.nl

Terug naar overzicht