Mogelijk uitstel voor werkgevers die reeds eigenrisicodrager zijn voor de WGA-vast

Maandag 2 mei 2016

Werkgevers die reeds eigenrisicodrager zijn voor de WGA-vast krijgen mogelijk tot 31 december 2016 de tijd om te beslissen of zij willen overstappen naar eigenrisicodragerschap voor hun gehele WGA-risico. Dit blijkt uit een brief die minister Asscher op 29 april 2016 verstuurde aan de Tweede Kamer. Momenteel staat de deadline voor alle middelgrote en grote werkgevers in Nederland op 1 oktober 2016.

Werkgevers die reeds eigenrisicodrager zijn voor de WGA-vast hebben hier al een schriftelijke garantieverklaring voor ingediend bij de Belastingdienst. Voor werkgevers die vanaf 1 januari 2017 eigenrisicodrager zijn of blijven, geldt dat zij eigenrisicodrager worden voor hun gehele WGA-risico. Als WGA-eigenrisicodrager dient u dan één garantieverlaring te overleggen die uw gehele WGA-risico dekt en die tevens is ondertekend door één garantsteller. Deze garantieverklaring moet uiterlijk op 1 oktober 2016 zijn ingediend. 

De minister geeft aan begrip te hebben voor de complexiteit die deze verandering met zich meebrengt. Daarom is er een verzoek ingediend bij de Belastingdienst en UWV om te bezien of het uitvoeringstechnisch mogelijk is om de termijn voor deze werkgevers te verplaatsen naar 31 december 2016. Dit zal dan in de Verzamelwet SZW geregeld worden. 

Bron: Rijksoverheid

Terug naar overzicht