Gemeenten willen minder bureaucratie rond banenafspraak

Maandag 19 oktober 2015

Dinsdag meldde het AD dat gemeenten miljoenen kwijtraken door de bureaucratie rondom de banenafspraak. Hierdoor hebben zij amper de tijd om personen uit de participatiedoelgroep aan het werk te krijgen.

Verantwoordelijkheden gemeenten
De gemeenten moeten vanaf 1 januari mensen uit de doelgroep begeleiden bij het vinden van een baan. Dit is echter niet het enige wat zij moeten doen. Zo moeten de gemeenten ook de loonwaarde meten op de werkplek, vervolgens een rapportage opmaken en de subsidie vast te stellen. Daarnaast moet er een beschikking worden gestuurd en moeten de gemeenten alles ook financieel vastleggen. Deze werkzaamheden vergen daarom veel tijd van de gemeenten.

Vragen
Gezien de enorme druk van deze werkzaamheden willen de gemeenten minder regels. Volgens Nu.nl geven regeringspartijen VVD en PvdA aan open te staan voor slimme ideeën.  Desondanks geven zij ook aan dat de huidige checks met reden (zoals misbruik van de loonkostensubsidie) in het systeem zitten.

Meerdere partijen zouden de kwestie hebben aangemeld bij het spreekuur van dinsdag. Zij vragen staatssecretaris Klijnsma om opheldering.  

Hebt u vragen omtrent de banenafspraak? U kunt ons e-mailen via info@hcscan.nl of bellen via 023 – 21 00 110.


Terug naar overzicht