Eigenrisicodragen: overstappen vóór 1 april

Zaterdag 19 maart 2016

Wilt eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet(ZW) of voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten(WGA)? Of wilt u terugkeren naar UWV? Werkgevers kunnen per 1 juli 2016 overstappen. Dit dient men dertien weken van tevoren aan te geven bij de Belastingdienst. Indien u wilt overstappen per 1 juli 2016, dan dient u dit voor 1 april 2016 aan te geven.

Werkgevers die kiezen voor eigenrisicodragerschap hoeven geen WGA-vast of ZW premie af te dragen. Wanneer een werknemer ziek wordt en recht heeft op een uitkering, dan dient de werkgever deze uitkering zelf te betalen. Dit vormt een risico, maar werkgevers kunnen zich hiervoor laten verzekeren bij een verzekeraar. Momenteel is het nog niet mogelijk om eigenrisicodrager te worden voor de WGA-flex.

Per 1 januari 2017 gaan de WGA-vast en de WGA-flex samen. Werkgevers kunnen vanaf deze datum wel volledig eigenrisicodrager worden voor de WGA. Een voordeel hiervan is dat per deze datum de staartlasten kunnen worden achtergelaten bij UWV.

Wanneer u eerder eigenrisicodrager was en recentelijk bent teruggekeerd naar UWV, dan dient u voor een periode van minimaal drie jaar bij UWV te blijven. Deze regeling geldt ook wanneer u per 1 juli 2016 overstapt naar eigenrisicodragerschap en later terug wilt keren naar UWV.

Human Capital Scan kan de voor- en nadelen van eigenrisicodragerschap voor uw organisatie in kaart brengen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of verder lezen op de pagina ‘Schadeprofiel eigenrisicodragen’.


Terug naar overzicht