AOW en Ziektewet eigenrisicodragen

Dinsdag 8 december 2015

Bron: uwv.nl (8 december 2015)

Heeft u als eigenrisicodrager een werknemer in dienst die de AOW-leeftijd heeft bereikt? En wordt hij op of na 1 januari 2016 ziek? Dan krijgt hij in sommige gevallen een Ziektewet-uitkering.

Vanaf 1 januari 2016 hebben sommige van uw (ex-)werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt, recht op maximaal 13 weken Ziektewet-uitkering. Heeft u al een aantal weken loon doorbetaald? Dan duurt de Ziektewet-uitkering maximaal tot de totale duur van de loondoorbetaling én de Ziektewet-uitkering bij elkaar 13 weken is.

Voor wie moet ik de Ziektewet-uitkering betalen?
U betaalt een Ziektewet-uitkering voor de volgende zieke (ex-)werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt:

  • De (ex-)werknemer met een (tijdelijk) contract van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens ziekte.
  • De (ex-)werknemer met een zogenoemd fictief dienstverband, zoals thuiswerkers, leerlingen, stagiairs, aannemers van werk (maar niet in een eigen bedrijf werkzaam), freelancers en provisiewerkers.
  • De uitzendkracht van wie de uitzendovereenkomst eindigt bij ziekte.

Is uw werknemer ziek door orgaandonatie of heeft hij een no-riskpolis? Dan betaalt UWV de Ziektewet-uitkering.

Tot 1 juli 2016 betaalt UWV de Ziektewet-uitkering
Van 1 januari 2016 tot 1 juli 2016 betaalt UWV ook voor eigenrisicodragers de Ziektewet-uitkering voor de (ex-)werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt. Vanaf 1 juli 2016 betaalt u als eigenrisicodrager zelf de Ziektewet-uitkering, als de eerste ziektedag op of na 1 juli 2016 ligt.

Meer informatie
UWV: Mijn (ex-)werknemer heeft de AOW-leeftijd bereikt en wordt ziek (informatie specifiek voor eigenrisicodrager Ziektewet)


Terug naar overzicht