Onduidelijkheid over de Quotumwet

Woensdag 12 augustus 2015

Tweede Kamer wil in debat met staatssecretaris

In april 2015 stemde de eerste kamer in met de Quotumwet. De Quotumwet is een aanvulling op de Participatiewet, die als doel heeft om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen.

Vanaf 2017 kunnen werkgevers een quotumheffing opgelegd krijgen, indien er onvoldoende extra banen voor arbeidsbeperkten zijn gecreëerd.

Staatssecretaris Klijnsma liet begin juli in een brief aan de kamer weten dat werkgevers al ruim op koers liggen. Er zouden ongeveer 10.000 banen zijn gecreëerd. Door deze uitspraak lijkt een quotumheffing niet waarschijnlijk.

Na de kamerbrief is er veel discussie ontstaan over de rekenmethode en de waarde van deze 10.000 banen (Nieuwsuur spreekt zelfs van 'creatief boekhouden'). De Tweede Kamer wil met de staatssecretaris in debat om hier duidelijkheid over te krijgen. Er wordt al gesproken over een tekort van ruim 50% in plaats van ‘ruim op koers’.

Wilt u nu al meer inzage in medewerkers uit de doelgroep en een duidelijk stappenplan ter voorbereiding op de participatiewet? Neem dan contact met ons op!


Terug naar overzicht